In augustus 2015 hebben wij (weer) een rondreis gemaakt door Zuid-Afrika. Deze keer kwamen we met de groepsreis vlak in de buurt van Britstown en hebben we onze gids/chauffeur gevraagd om via Britstown te rijden zodat we in de gelegenheid waren om het Hospice GentleCare persoonlijk te bezoeken.
Op 18 augustus arriveerden wij in Britstown. Dankzij google-streetview en het adres was het Hospice snel gevonden. Ivonne was zelf niet aanwezig in verband met een congres. Haar man Tommie was van onze komst (leve e-mail) op de hoogte en heeft ons ontvangen en rondgeleid.
Vol trots kon hij melden dat het voormalige museum nu omgetoverd is in een extra zaal met 12 bedden. De totale capaciteit is nu 24 bedden.Update 2024: nu 32.
Hij laat ons ook de Intensive Care kamer zien.
Daarna gaan we alle patienten langs. Wat hierbij opvalt is de enorme dankbaarheid die uit de ogen van de patienten straalt als je ze alleen maar groet. Belangstelling van blanke buitenlanders is een zeldzaamheid. Eén van de patientjes heeft doorligwonden opgelopen in een regulier ziekenhuis, zo erg dat je de botten in zijn benen kunt zien. Met veel liefde en zorg worden de wonden verzorgd en langzaam kleiner.
Elke patient zijn eigen verhaal. Wat het meeste opvalt is dat het er allemaal zo fris en proper uitziet en dat de vrijwilligers en de ene betaalde verpleegster zo ontzettend veel liefde uitstralen.
Tommie vertelt honderduit hoe dankbaar zij zijn met de steun uit Nederland en laat ons ook stift teksten zien van vrijwilligers uit Nederland die hier af en toe 6 maanden hebben geholpen.
Een ander patientje is Karin, een 12 jarig meisje dat door haar ouders tot haar 5e jaar in een hondenhok is opgesloten omdat ze niet gewenst was. Dit meisje is met de honden opgegroeid waardoor ze blaft en eet als een hond. Onze gids is nog meer dan wij getroffen door dit meisje omdat hij als zuid-afrikaander 7 jaar geleden dit verhaal in de kranten heeft gelezen. Hij wist niet dat het meisje in GentleCare was opgenomen. Update 2024:Karin is op 21 jarige leeftijd overleden aan longontsteking. |
De intensive care afdeling |
Tommie bij het jongetje met de doorligwonden. |
Zaalfoto |
Zaalfoto |
Bezoek uit Nederland |
Op deze kaart wordt bijgehouden waar hulp vandaan komt, zowel in menskracht als in geld |
Een boodschap van een Nederlandse vrijwilligster |
Staatsie portret met verpleegster en vrijwilligers |